Tip 4 : 5 Faktor Penting Sebelum Membuat Keputusan Membeli Rumah Idaman

Tips kali ini adalah untuk bakal pembeli rumah idaman.  Apakah rumah idaman anda ? Adakah rumah teres, rumah bandar, rumah berkembar, rumah banglo atau rumah pangsapuri.  Ia bergantung kepada kemampuan anda.


Di antara imej rumah banglo setingkat (Pelan Banglo LD-4), keluasan  50’x80’, 4 bilik, 2 bilik air dengan konsep moden tropika yang dijual di www.pelanbanglo.com

Ramai di antara kita mesti setuju rumah merupakan perbelanjaan paling mahal dalam hidup anda. Oleh yang demikian , perancangan perlu banyak difikirkan dan dilakukan dengan rapi :

1.    Membeli Rumah Idaman Mengikut Kemampuan Anda : Jangan membeli rumah idaman anda sehingga membebankan kita. Kerana bayaran bulanan untuk rumah selalunya lama sehingga berpuluh tahun. Jadi sebaiknya belilah rumah sebelum umur anda 30 tahun.

2.    Pilih Tempat Yang Sesuai : Pertimbang juga, rumah yang jauh dari tempat kerja untuk perbelanjaan yang banyak untuk petrol dan tol (kecuali anda boleh mengguna LRT atau Komuter). Adakah kos ini akan menjadi besar?

3.    Letakan Diri Anda 10-15 Tahun Akan Datang Dan Masa Hadapan : Sekiranya masih bujang, fikirkan adalah mudah sekiranya sudah berumahtangga dan mempunyai anak kelak? Mudah atau jauh untuk menghantar anak ke sekolah (kos bas atau van) untuk bertahun-tahun. Pastikan dekat tak dengan klinik atau hospital untuk menghantar isteri bersalin dan rawatan kecemasan ketika kita atau ahli keluarga sakit. Dekat dengan surau atau masjid, jumlah bilik diperlukan keluarga, siapakah jiran anda?

4.    Lokasi Rumah Idaman Dan Hartanah : Lokasi, Lokasi, Lokasi adalah perkara kunci membeli hartanah atau rumah idaman. Adakah beli untuk tempat tinggal tetap atau untuk buat pelaburan pada masa akan datang. Tetapkan objektif belian rumah anda terlebih dahulu.

5.    Pilih Institusi Kewangan : Pilih Institusi kewangan yang paling bersesuaian dan membeli kadar pinjaman yang terbaik untuk keperluan anda. Jika anda kerja dengan kerajaan pastikan beli rumah seawal mungkin supaya bila pencen rumah telah habis dibayar. Luangkan masa sedikit untuk membuat kajian kadar pinjaman terbaik untuk anda.

Kami di PelanBanglo.com mendoakan anda semua akan dapat memiliki rumah idaman anda untuk keluarga tersayang. Untuk melihat contoh rumah idaman klik disini : Contoh Pelan Rumah Banglo Idaman

PREVtips

NEXTtips


E BOOK PERCUMA

Ebook Percuma Pelanbanglo

Mahu Contoh?

*Klik gambar di bawah :

CONTOH-PAKEJ-A

CONTOH-PAKEJ-BC

CONTOH-PAKEJ-D

Anda Mahu?

Testimoni

Menu-Testimony-PelanBanglo-com

X

Right Click

No right click