TIP 14 : Apakah Rahsia Susunatur Perabot (furniture layout) Pada Pelan Rumah Banglo Idaman Anda Dan Kenapa Ia Begitu Penting?

Setiap dari anda mengidamkan sebuah rumah yang sempurna, selesa dan sedap mata memandang.  Justeru itu sebelum membina atau membeli rumah, aspek susunatur ruang dalam pelan rumah sangat dititikberatkan. Ianya akan mempengaruhi cara anda mendekorasi dan menfaatkan setiap ruang di dalam rumah idaman anda. Jom ketahui kepentingan susunatur perabot dalam pelan rumah banglo idaman anda.

T14--floor-plan-with-furniture-layout---LD5
Contoh cadangan susunatur perabot di pelan banglo LD-5, untuk kemudahan
kepada semua pembeli di PelanBanglo.com bagi menghias banglo idaman.


Rahsia memiliki dan melihat pelan susunatur perabot pada pelan rumah banglo idaman anda :

  1. Paling penting memastikan setiap ruang rumah idaman yang disediakan mengikut kehendak anda, praktikal, berfungsi dengan baik dan bersesuaian dengan fungsi ruang tersebut.
  2. Perabot yang akan anda beli atau gunakan boleh dimuatkan pada setiap ruang.
  3. Memberikan anda idea susunatur perabot rumah anda.
  4. Gambaran yang jelas idea dan konsep pelan rumah idaman anda.
  5. Untuk menjadi panduan membuat pelan susunatur keperluan elektrik dan memudahkan kontraktor mengira kos pembinaan keperluan elektrik seperti suis, soket dan sebagainya.

Bagaimana untuk memastikan susunatur perabot pada pelan rumah idaman yang anda  miliki betul mengikut skala atau sebaliknya?

  1. Setiap jenis perabot sama skala atau ukuran pada setiap ruang.
  2. Pastikan saiz kerusi ruang tamu lebih kurang saiz pintu bilik dan kerusi meja makan separuh saiz pintu bilik.
  3. Pastikan saiz lebar katil pada bilik utama 2 kali ganda atau 2.5m ukuran lebar pintu bilik.  Manakala katil bujang sama saiz atau lebih kurang saiz pintu bilik.

Oleh itu, pastikan setiap pelan rumah yang anda akan beli atau bina nanti ada pelan susunatur perabot yang berskala bagi memastikan setiap ruang dalam rumah berfungsi dengan baik. Cukup luas dan tidak terlalu sempit apabila dilengkapi perabot .

PREVtips  

NEXTtips


E BOOK PERCUMA

Ebook Percuma Pelanbanglo

Mahu Contoh?

*Klik gambar di bawah :

CONTOH-PAKEJ-A

CONTOH-PAKEJ-BC

CONTOH-PAKEJ-D

Anda Mahu?

Testimoni

Menu-Testimony-PelanBanglo-com

X

Right Click

No right click