PREV

 

NEXT

Konsep Rekabentuk    :  Tropika

Perancangan Ruang     :  Rumah berkonsepkan tropika dengan rekabentuk fasad bercirikan rumah Melayu Tradisional. Perancangan setiap ruang di dalam rumah menekankan aspek pravisi dan penggunaan ruang yang efektif serta praktikal. Dua buah tempat letak kereta berbumbung disediakan dan dua buah tempat letak kereta terbuka untuk kegunaan tetamu atau anak-anak. Kolam ikan sebagai elemen air dan penyambut tetamu yang datang sebelum memasuki ruang serambi 1 dan ruang tamu. Ruang tamu berasingan dengan ruang makan. Ruang tamu (17’ x 15’) boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti dan boleh digabung dengan ruang serambi 1 (12’ x 15’) untuk ruang yang lebih luas (membuka pintu ‘sliding door’). Ruang makan digabungkan dengan dapur basah yang berkonsepkan terbuka supaya ruang kelihatan lebih luas. ‘Sliding door’ disediakan untuk menghubungkan ruang makan dengan serambi 2. Dapur basah berasingan dengan dapur kering. Ruang jemuran pakaian khas (dry yard) disediakan di dalam rumah bagi memastikan surirumah tidak perlu keluar untuk menjemur pakaian dan sebagai faktor keselamatan. Setor menyimpan barangan disediakan. Ruang keluarga berdekatan dengan bilik-bilik dan boleh dibesarkan dengan penggabungan bilik pakaian (wordrope) khas dengan membuka pintu sliding. Dari bilik utama dan ruang keluarga boleh melihat kolam ikan dan melihat aktiviti luar rumah. Sebuah bilik sembahyang/ utiliti disediakan untuk kegunaan keluarga atau tetamu.


Keistimewaan Rekabentuk     :  Lantai rumah banglo dinaikkan 2 kaki (0.6meter) dari aras tanah sesuai untuk rumah di kawasan rendah. Dua ruang serambi (verandah) disediakkan untuk aktiviti luaran bersama keluarga dan tetamu. Bilik utiliti disediakkan untuk kegunaan ruang solat. Bilik khas (wardrobe) untuk pusat penyimpanan pakaian keluarga disediakan ditengah-tengah rumah dan boleh digabungkan dengan ruang keluarga. Ruang tamu berasingan dengan ruang makan. Ruang makan digabungkan dengan dapur kering berkonsepkan terbuka. Dapur Basah berasingan dengan dapur kering. Ruang jemuran pakaian (dry yard) disediakan di dalam rumah dan stor berdekatan dapur basah dan bilik utiliti.

Perincian Pelan Rumah Banglo LD-16

Saiz lot minima (Tengah) 65’ L x 97’ P (19.8m x 29.6m)
Saiz lot minima (Tepi) 65’ L x 97’ P (19.8m x 29.6m)
Saiz rumah banglo 45’ L x 58’ P (13.7m x 17.7m)
Banglo setingkat 4 bilik + 1 utiliti + 3 bilik air
Tempat letak kereta (TLK) 2 petak + 2 terbuka
Keluasan lantai

2, 053 kp (190.7 mp) + 253 kp (23.5mp -TLK ) 

= 2,306 kp (214.2 mp)

Ruang disediakan Ruang tamu, ruang makan, ruang keluarga, dapur basah, dapur kering, stor, ruang jemuran dan ruang sarapan, lobi, serambi, bilik pakaian dan kolam ikan.
Bilik 1 bilik utama + 3 bilik + 1 utiliti
Bilik air 3 bilik air

Jumlah Mukasurat  Laporan Rekabentuk Skimatik & Pelan


Pakej A : 14 Mukasurat (6 Perspektif)
Pakej B : 30 Mukasurat (16 Perspektif)
Pakej C : 30 Mukasurat (16 Perspektif)
Pakej D : Pelan dalam format CAD/DWG + Percuma 4 Perspektif

PELAN BANGLO LD-16 Harga Beli Guna E-Commerce Beli Secara Manual
PAKEJ A (PDF-A4) RM399
Buy Now
Buy Now
PAKEJ B (PDF-A4) RM799
Buy Now
Buy Now
PAKEJ C (PDF-A3) RM999
Buy Now
Buy Now
PAKEJ D (AutoCAD) RM1199
Buy Now
Buy Now

 

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Rekabentuk pelan rumah ini membolehkan setiap pemilik yang ingin membina secara berperingkat mengikut bajet.  Anda boleh bina secara berperingkat iaitu fasa pertama sehingga bahagian dapur dan 2 bilik air dahulu. Pembinaan fasa kedua adalah ruang tamu dan bilik 2 hingga bilik 4. Ruang keluarga  boleh dijadikan ruang membaca  atau bilik tambahan jika diperlukan. Ruang tamu dan ruang makan yang luas dengan konsep terbuka dapur kering. Kaunter minuman (sarapan) memisahkan ruang makan dengan dapur kering. Ruang teres 2 menjadikan tempat bersantai bersama keluarga dan ruang teres 1 bersama tetamu
PREV

 

NEXT


E BOOK PERCUMA

Ebook Percuma Pelanbanglo

Mahu Contoh?

*Klik gambar di bawah :

CONTOH-PAKEJ-A

CONTOH-PAKEJ-BC

CONTOH-PAKEJ-D

Anda Mahu?

Testimoni

Menu-Testimony-PelanBanglo-com

X

Right Click

No right click